אתם רוצים לאהוב, להתקרב, להפסיק לריב ולנהל זוגיות שקטה וקרובה, אך בכל פעם שאתם מנסים להתקרב או לכבות את הלהבות, משהו משתבש. הסיבה? כולנו מדברים בשפות אהבה שונות, שלא פעם מייצרות קונפליקטים ומסכסכות בינינו.
כמה פעמים חשנו שאנו עומדים מול בן הזוג שלנו, ואנחנו פשוט לא דוברים את אותה שפה?
"חמש שפות לאהבה", ספרו של ד"ר ג'רי צ'פמן, מדבר בדיוק על זה: אנחנו אנשים שונים המדברים בשפות אהבה שונות.
בחודשים הראשונים של ההתאהבות אנו נוטים לדבר ולהבין את שלל שפות האהבה, אולם עם השנים, השפות שפחות טבעיות לנו הולכות ומתפוגגות. מהן חמש שפות האהבה?
1. השפה המילולית
שפת אהבה זו משתמשת בעיקר בביטוי מילולי לרגשות. היא אופיינית בעיקר לנשים, אך לא רק, ושמה דגש על אמירות רומנטיות, שיחות עומק, הקשבה, כתיבת מכתבים שופעי מחשבה, שירים ודימויים. אנשים שדוברים שפה זו יחושו מתוסכלים מול בן זוג הממעט לבטא את אהבתו בדרך זו, ועשויים לפרש אי-ביטוי זה כאילו בן הזוג שלהם לא מספיק אוהב אותם.
2. שפת המגע
שפה זו נחשבת "גברית" יותר. בן זוג שאחרי מריבה למשל, לא יחשוק לדבר על הדברים אלא יחבק, ילטף או יזום מגע מיני מלא תשוקה. שפת המגע אופיינית לאנשים שבדרך כלל יחושו פחות נוח בשדה השפה המילולית ויעדיפו לבטא את רגשותיהם באמצעות מחוות גוף. מילים הן לא הצד החזק שלהם, והם עשויים לחוש מוגבלים ונטולי יכולת לבטא את עצמם דרכן.
3. שפת המתנות
זוהי עוד שפה שקשורה למחוות ולא למילים. מתנות הן לא רק עצם הקנייה של משהו, אלא ביטוי של מחשבה. דרך המתנה מנסה בן הזוג לומר: "חשבתי עליך, זכרתי שרצית את זה, ראיתי משהו ועלית במחשבותיי". ישנם בני זוג הנוטים לזלזל בשפת המתנות ולבטל אותה כמחווה שטחית או בלתי ראויה, לחשוב שזו שאיפה לקנות אותם בכסף או לרדד את רגשותיהם למוצרי צריכה, אולם חשוב לזכור ששפת המתנות אינה מתמצה במוצר עצמו, אלא במחשבה שעומדת מאחוריו.
4. שירותים וטיפול
בן הזוג שלך לא מתנצל אחרי מריבה, לא קונה לך מתנות ולא אומר לך תדיר כמה הוא אוהב אותך, ובכל זאת, בשבת האחרונה התעוררת פתאום ב-10 בבוקר לתוך שקט מופתי ולא הבנת מה קרה פה, לאן נעלמו הילדים ואיך ישנת כל כך טוב? ובכן, נראה כי מישהו ניסה להגיע אליך בשפת השירותים. גם השפה הזו רוויה מחוות, רק שהן קשורות הפעם בקריאת הצרכים של בן הזוג והיענות להם מתוך שאיפה להתקרבות בדרך זו.
5. זמן איכות
ובכן, בן הזוג שלנו לא כותב מכתבים נוטפי דימויי אהבה, לא קונה מתנות ולא מחבק בסוף מריבה, אבל הוא מבטל את ערב החברים שנקבע כבר לפני שבועיים, מבטל פגישות לא דחופות ומפנה לזוגיות שלכם זמן ניכר. הבן זוג הזה מדבר בשפת זמן האיכות, וכדאי להאזין לה היטב. בן זוג כזה אוחז באמונה שזמן יקר מכל דבר, ושאם רק יהיה לכם מספיק מרחב להיות יחד תוכלו להתקרב ולהעצים את הזוגיות.
בחיים, כמו בחיים, החלוקה פחות קטגוריאלית, ואין אדם המדבר בשפת אהבה אחת. תמיד ננוע בין כמה שפות שונות, אך נוכל לזהות בעצמנו ובבן זוגנו את השפה הדומיננטית ביותר שמאפיינת אותנו.
לעיתים קרובות התפקיד של טיפול הוא להאזין לשפות השונות ולנסות להבהיר את הכוונה העומדת מאחוריהן.
קצרים בתקשורת בין בני זוג הם לרוב תוצאה של אי הבנת השפה בה דובר הצד השני, והמטפל מתפקד כמעין מתורגמן של שני הצדדים. באמצעות תרגום עדין, קשוב וער לכוונות האמיתיות העומדות מתחת לפני השטח, יוכל המטפל לגשר על השפות השונות ולהביא להבנה ולתקשורת מחודשת בזוגיות שלכם.
כותב המאמר: יואב אופק mcil מאמן בכיר, מדריך ומומחה למערכות יחסים